switchbutton
Vacatures | Contact |
TCM Netherlands random header image
 
Wereldbol

Internationale incasso: Hoe werkt het?

Steeds meer Nederlandse bedrijven zijn internationaal actief en worden dus geconfronteerd met debiteuren uit het buitenland. Dientengevolge is het ook van belang om zich voor te bereiden op eventuele buitenlandse wanbetalers. Het internationale  incassoproces kan ingewikkeld zijn, want naast de taalbarrière heeft elk land natuurlijk zijn eigen wetten en gebruiken.

Enkele voorzorgsmaatregelen

Internationale incasso is allesbehalve eenvoudig. Om u te beschermen tegen de mogelijke risico’s van onbetaalde facturen in het buitenland, kunt u op voorhand enkele maatregelen treffen.

  • Verzamel zo veel mogelijk informatie over uw klant of schuldenaar, zo kunt u nagaan of hij wel degelijk solvabel is.
  • Houd in het achterhoofd dat het gebrek aan documenten die de schuld bewijzen de inning van uw onbetaalde vorderingen moeilijker kan maken. Het is dus belangrijk al de documentatie over de schuld bij te houden, met name de bestel- en leveringsbonnen en het brief- en mailverkeer tussen u en uw debiteur.
  • Stel ook een waterdicht contract op met algemene voorwaarden die duidelijk en sluitend zijn.
  • Tot slot kan de laatste maatregel onschuldig klinken, maar toch raden we u sterk aan uw facturen zo snel mogelijk op te sturen.

Minnelijk incasso in het buitenland

Wanneer de datum van betaling verstreken is, kunt u eerst zelf met hem contact opnemen. Probeer uw klant allereerst telefonisch te bereiken. Indien deze telefonische aanmaning niet het gewenste effect heeft, stuur dan onmiddellijk een schriftelijke ingebrekestelling met een korte betaaltermijn.

Uw debiteur reageert niet op uw telefonische aanmaningen en betalingsherinneringen?

Dan is het tijd om een incassobureau onder de arm te nemen die het inningsproces versnelt. TCM Netherlands werkt samen met lokale partners uit alle hoeken van de wereld die ter plaatse direct contact kunnen opnemen met uw schuldenaar. De lokale partner kan als geen ander de administratieve en culturele obstakels ontwijken die u in Nederland gewoonlijk niet tegenkomt. Dit zijn alle maatregelen die onder een minnelijke invordering vallen en waar nog geen juridische stappen genomen worden.
 

Gerechtelijk incasso in het buitenland

Ondanks alle inspanningen om de betaling in der minne te regelen, kan het nog steeds zijn dat uw debiteur de verschuldigde som niet betaalt. U kunt er dan voor kiezen een internationaal incasso af te dwingen via een gerechtelijke procedure. Ook in dit geval is het handig om een incassobureau en zijn lokale partners onder de arm te nemen. De lokale wetten en gebruiken verschillen sterk van land tot land. Onze lokale partner weet dus als geen ander welke juridische stappen u het beste onderneemt voor een snelle en doeltreffende rechtsvordering. De TCM Group heeft lokale kantoren in meer dan 160 landen wereldwijd.

Meer informatie over onze internationale incassodiensten? Onze accountmanagers vertellen u er graag meer over. U kunt ze bereiken op telefoonnummer: 088-122 2291.
Wij zijn u graag van dienst.